Ariana dla WS | Blogger | X X

2018. június 24., vasárnap

L. M. Montgomery: Anne válaszúton - #énésakönyv

Az ​Anne válaszúton a népszerű Anne-sorozat legújabb, sorrendben harmadik kötete az Edward-szigeti falucskába, Avonlea-be egykor árvaként érkező, különleges érzékenyésgű és különlegesen fejlett beszédkészségű kislányból időközben ifjú hölggyé változott Anne sorsát követi tovább, immár egyetemi évei során. Hallatalnul érdekes a századforduló Kanadájának egyetemi világa is, főleg, hogy akkoriban kezdett elterjedni a női hallgatók képzése. A regény azonban a diákélet színes, eseménydús leírása mellett Anne érzelmi életének bonyodalmait tárja föl. A vörös hajú, kivételesen formás orrú kamasz lány ugyancsak csinos hajadon lett. Az egyetemen nemcsak arra készül fel, milyen munkát fog végezni a későbbiekben, hanem egész életére kiható elhatározások előtt áll. Hogyan alakul Anne kapcsolata a hűséges gyerekkori baráttal, a szerelmesen és kitartóan várakozó Gilbert Blythe-tal? Vagy feledve őt, az egyetemista lányok bálványához, a dúsgazdag, ám üresfejű fiatalemberhez megy férjhez? Anne válaszúton áll: a felnőttlét első komoly döntéseit kell meghoznia. Az egyetemista Anne természetesen megőrzi jellemének tisztaságát, derűjét, és természetesen ezúttal is sorozatosan bonyodalmakat kever merő jó szándékból, segíteni akarásból. És valóban: a szándék minden átmeneti nehézség ellenére valósággá válik, ha olyan lány veszi kezébe az ügyeket, mint Anne Shirley. 
Lucy Maud Montgomery (1874-1942) kanadai írónő regénysorozata igazi, tartós világsiker. A sorozat első darabjából, melyet kiadónk Anne otthonra talál címmel jelentetett meg, az amerikai Disney-csatorna tévésorozatot készített, melyet a Magyar Televízió is bemutatott. A sorozat második kötete Anne az élet iskolájában címmel kapható. Az Anne-regények alapján készült az a többrészes tévésorozat, amelyet Váratlan utazás címmel sugárzott a televízió.
Kiadó: Európa
Oldalszám: 294

Én és a könyv:
VÉGRE! Ez a könyv a teljesült vágyak története volt. Úgy érzem, ezért megérte végigolvasni az előző három kötet cseresznyevirágzásait, hosszú sétáit, összefoglalva tehát a még hosszabb leírásokat.
Anne egyetemre ment, és törődhetett egy kicsit saját magával is, mindenki más helyett. Azon nagyon  meglepődtem, hogy Priscillával milyen jó barátok lettek, hiszen azért az első részben még nem volt felhőtlen a viszony. No, de az emberek változnak, egy régi barátnak pedig mindig tudni kell örülni. Phil kiváltképp mulattató volt, sok színt hozott a lányok életébe (és a történetbe) az új társaság és házikó.
"Megboldogult lánykoromban illetlenségnek tartottam, ha valaki nő létére konyított valamit a matematikához – mondta Jamesina néni. – De változnak az idők, hiába. És hogy ettől jobb lesz-e a világ, azt igazán nem tudnám megmondani."
Kicsit azért hiányzott Diana, Marilla, az ikrek, és egye-fene, még Mrs. Lynde is! Ne felejtsem még Pault és családját, tehát összességében hiányzott maga Avonlea, a pletykás vénasszonyaival együtt.
Amit nem szerettem ebben a kötetben, az az állatokhoz való viszony. Hiába, tudom, hogy régen mások voltak a szokások, sajnos teljesen természetes volt, hogy megölik a háziállatokat, szörnyülködve olvastam a macskás jeleneteket. Remélem, nem lesz több ilyen, mert nem tartom kizártnak, hogy nem fogom tudni tovább olvasni utána.
Roy és Anne viszonya felettébb idegesítő volt, bár nem hibáztattam az írónőt, furcsa is lett volna, ha nyolc köteten keresztül minden simán megy Gilberttel. Így megértettem a bimbózó új kapcsolatot, ami szerencsére hamar el is hervadt.
"– Igazán nem értem, miért gondolja mindenki, hogy Gilbert Blythe-hoz kell hozzámennem – nyűgösködött Anne. 
– Azért, mert az Isten is egymásnak teremtett benneteket, Anne, csakis ezért, és nem másért. És ne rázd azt a fiatal fejed, mert ezen nem változtat semmi."
Aztán végre megtörtént, amire (valószínűleg) mindannyian vártunk. Gil nem adta fel próbálkozást, Anne pedig a könyv végére csak magához tért. Fantasztikus, könnyhullatós pillanat volt. Kíváncsian várom, mit hoz számukra a folytatás.
Borító: az eddigiek közül ez tetszett a legkevésbé. Anne túl komoly rajta, az a csúnya zöld pedig egyszerűen szörnyű.
Pozitívumok:
  • várva várt egymásra találás
  • igényes, kifinomult nyelvezet
  • szerethető szereplők
Negatívumok:
  • az állatok ábrázolása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése