Ariana dla WS | Blogger | X X

2018. március 15., csütörtök

5 dolog, amit tudnod kell főszereplőidről

Egy újabb fejezetet hoztam az Írói segédlet rovatba, melyben most főszereplők megalkotásáról lesz szó. Mik azok a dolgok, amik különlegessé tesznek egy karaktert? Honnan tudom, hogy eléggé emberi a szereplő, akit megalkottam? Ezekkel jó tisztában lenni, hiszen fontos az olvasók szimpátiája és szeretete, amely segítségével a karakterek minél több szívhez közel kerülhetnek.
Most eltekintünk a klasszikus pontoktól, mint a külső jegyek, általános jellemzők. Szerettem volna kicsit más megvilágításba helyezni a karakterábrázolást, így a speciális sajátosságok kerültek előtérbe.
  1. rossz emlék(ek)
    Mindenki utálja, ha a főszereplő az a tipikus tökéletes szőke szomszédcsaj, akinek mindig minden rendben van az életében. Akármi is fog vele történni az irományban, biztos, hogy addig is volt már szomorú, érték csapások, hiszen kit nem? Az együttérzés közelebb hozza az olvasókat a karakterekhez, érdemes úgy ábrázolni valakit, hogy ezt kiérdemelje.
  2. hazugság, amit elhittek
    Ez azért remek, mert később felhasználható a történetben, főleg, ha mondjuk több részes alkotást írsz. Mondjuk az első kötetben megemlítésre kerül az átejtés, a másodikban vissza lehet rá utalni. Persze nem muszáj ezt így felhasználni, ahhoz is elég egy hazugság elmesélése, hogy kicsit többet megtudjunk a karakter múltjáról. Sajnos néhány író hajlamos abba a hibába esni, hogy úgy alkot meg egy szereplőt, mintha a sztori előtt nem is létezett volna.
    Egyébként ez az első ponttal is összefügghet, mindenki csalódik, mindenkit átvertek már - ettől is csak emberibbé válik egy karakter.
  3. sebek
    Gondolom, ezeket magyarázni sem kell. Igazán élővé tudja varázsolni a szereplőket a hegeik, bőrhibáik, külső ismertetőjegyeik leírása.
  4. hibák
    Mert a hibák hozzánk tartoznak, ha pedig hozzánk, akkor a kitalált szereplőkhöz is. Néhányan túl naivak, mások negatívan gondolkodnak, de ami közös bennünk az az, hogy senki sem tökéletes. Erre az első pontban már kitértem, mindenki követhet el hibákat, ettől válunk (és ettől válnak a karaktereink) emberivé.
  5. félelmek
    Innen lehet tudni, hogy valóban ismered a szereplődet. Mindegy, hogy szerepet kap-e a félelme az elbeszélésben, vagy sem (bár mind tudjuk, hogy nagyon szeretjük, ha igen!), neked akkor is tudnod kell. Hogy miért? Mert a karaktered élővé akarod varázsolni, ehhez pedig hozzájárulnak a természetes félelmek. Lehet valaki pánikbeteg, esetleg szimplán csak félhet a pókoktól, ezeknek mindig nagy szerepe van.
Nos, ennyi lett volna a bejegyzés, remélem mindenkinek tetszett, esetleg tudtam valami újat mondani. Most arra invitálnék minden kedves olvasómat, hogy írja le kommentbe az ő főszereplőinek meghatározó tulajdonságait - a szempontok alapján. Szívesen meghallgatom azt is, szerintetek mitől lesz igazán emberi egy karakter, mikor ismeri meg igazán valaki az általa megalkotott szereplőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése