Ariana dla WS | Blogger | X X

2018. június 12., kedd

L. M. Montgomery: Anne otthonra talál - #énésakönyv

Az ​Anne történetéből készült filmsorozat olyan sikeres, hogy a tévécsatornák újra és újra műsorukra tűzik. Az olvasók pedig újra és újra kezükbe veszik ezt a megragadó kötetet. 
Marilla és Mathew, az idős testvérpár elhatározza, hogy örökbe fogadnak egy árvát, hogy segítsen nekik a ház körüli teendők ellátásában. A vonattal azonban a kért jókötésű fiú helyett legnagyobb megrökönyödésükre egy vézna, répavörös hajú kislány érekzik, akinek ráadásul be nem áll a szája. Első gondolatuk, hogy másnap visszaküldik a gyermeket az árvaházba, ám Anne úgy határoz, hogy maradni akar, hiszen a szigeten „oly tág tere nylíik a képzeletnek”. 
Kezdeti vonakodásuk dacára Marilla és bátyja hamarosan már el sem tudják képzelni életüket a bátor, életteli, fantáziadús és zavarba ejtően őszinte kislány nélkül. Anne érkezése olyan gyökeres változásokat hoz életükben, amilyenekről még csak nem is álmodtak. 
A vörös hajú árva könnyes-vidám története világszerte rabul ejtette az olvasókat. Lucy Maud Montgomery életműsorozatának feledhetetlen darabja.
Kiadó: Európa
Oldalszám: 350

Én és a könyv:
Teljes magabiztossággal állíthatom, hogy Anne és világa eszméletlenül magával ragadott.
Az elején nagyon féltem a rengeteg körmondattól, a hosszú leíró részektől és a régebbi világtól, de mind csak szerethetőbbé tették a történetet. Mert úgy gondolom, kevesen mondhatják el maguktól, hogy nem szeretik teljes szívükkel a Prince Edward-szigetbeli eseményeket.
Anne (szigorúan csak E-vel!) egy végtelenül mókás, szeleburdi, szívemnek kedves főszereplő, aki olykor megmosolyogtat tetteivel, máskor viszont szinte sírásra késztet. Boldoggá tett, hogy végre valakik befogadták, és szívből szerették ezt a sokszor borzasztó szétszórt, álmodozó árvát. Melengető érzés volt, mikor Matthew végre megadta neki a puffos ujjú ruhát is.
Marilla eleinte szigorú, konzervatív gyám volt, majd hihetetlen jellemfejlődésen ment keresztül. Úgy szerette Anne-t, ahogy egész életében megérdemelte volna. Fantasztikus szülő volt, aki sokszor nehezen fejezte ki magát szavakkal, de olykor azért engedett érzelmeinek.
Gilbert (akarom mondani a fiú) remek karakter volt a könyvben, és nagyon remélem, hogy kapunk majd még többet belőle a második részben. Ez ugyanis egy olyan románc lenne, amit eszméletlenül szívesen olvasnék.
A történet végét átbömböltem, ami azért volt kissé frusztráló, mert a debreceni állomáson ültem éppen. De egyszerűen nem lehetett kibírni pityergés nélkül.
Szívből ajánlom tehát mindenkinek a Zöldmanzárdos ház lakóinak elbeszélését.
Borító: aranyos, színes, összhangban van a könyv tartalmával.
Pozitívumok:

  • szerethető szereplők és történet
  • igényes írás
Negatívumok:
  • a hosszú, hömpölygő mondatoknál nagy a kísértés, hogy átugorja őket az ember
Ajánlom, ha:
  • szereted a könnyed, romantikus olvasmányokat
  • nem riaszt vissza a régebbi kor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése