Ariana dla WS | Blogger | X X

2017. október 16., hétfő

Érkezik...

Török Gábor: A lakott sziget
Október 19.
Az emberiség egyik legfontosabb és legveszélyesebb találmányával építeni és rombolni is lehet. A politika önmagában, egy lakatlan szigeten vagy élettelen bolygón nem értelmezhető, hiszen csak az emberek kezében válik eszközzé. A résztvevők természetesen változnak, cserélődnek, ezért a politika célja, formája, tartalma és meghatározása is változhat. De mire való igazán ez az eszköz? Mi a politika lényege? 
Török Gábor politológus hiánypótló, teljes áttekintést nyújtó kötetében nem csupán tudományos megközelítéseket használ, hanem népszerű filmsorozatokon keresztül is bemutatja e szövevényes rendszer játékszabályait. Különösen hasznos útmutató mindazoknak, akik most ismerkednek a politika világával.
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 350




Philip Pullman: La Belle Sauvage
Október 19.
A tizenegy éves Malcolm Polstead és daimónja, Asta a szüleivel él az Oxford környéki Pisztráng Fogadóban. A Temze folyó túloldalán – amelyen Malcolm gyakran hajózik imádott kenuján, a La Belle Sauvage-on – áll a Goodstow Apátság, az apácák otthona. Malcolm megtudja, hogy az apátságban féltve őriznek egy leány csecsemőt, Lyra Belaquát, akit többen is el akarnak rabolni… Közben a sűrű esőzések miatt az emberek soha nem tapasztalt árvíz közeledtéről beszélnek…

„Mindig szerettem volna elmesélni, hogy Lyra hogyan került a Jordan Kollégiumba. Miközben ezen gondolkoztam, megjelent előttem egy hosszú történet, amely Lyra csecsemőkorában kezdődik és felnőttkorában végződik. Ebben a kötetben Lyra még kisbaba, a következőben pedig húsz éves. A harmadik és egyben utolsó résszel kapcsolatban lakat van a számon…” (Philip Pullman)
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 482

Brandon Hackett: Xeno
November 7.
2117-ben ​a Föld lakossága tizenötmilliárd fő: ebből hatmilliárd ember, kilencmilliárd idegen fajú, más néven xeno.

A gazdasági, környezeti és politikai káoszba süllyedt bolygót vízhiány, nyomor és helyi háborúk tépázzák. A lakosság a migrátorok, egy magasan fejlett idegen civilizáció uralma alatt szenved, akik féreglyukak ezrei révén három másik xenovilággal kapcsolták össze, és kényszerítették egymásra a különböző kultúrákat.

A túlnépesedett Spektrum bolygón ötvenmilliárd, alkotási kényszerben élő firka nyomorog, az energiazabáló hidrák a fagyott holdjuk jégrétege alatti óceánban élnek, amelyet azonban a mélybe süllyesztett, sugárzó atomhulladék-temetők egyre forróbbá tesznek, míg az egykor fejlett, mára azonban haldokló ostoros faj utolsó képviselői lassan elfelejtik, kik ők valójában, és az ősi bolygójuk maradványaiból épített aszteroidalánc mélyén múltjuk emlékeit kutatják.

Dr. Olga Ballard, az idegen kultúrákat tanulmányozó xenológusnő egy olyan összeesküvés közepébe csöppen, amely során nagy szükség van a szakértelmére és tudására. Xenókkal kell együttműködnie, és a legapróbb félreértések is katasztrófához vezethetnek. Idegen civilizációkon és különleges világokon átívelő csillagközi utazásra indul, melynek végén súlyos válaszok és kegyetlen döntések várnak rá.
Kiadó: Agave
Oldalszám: 416


Király Márk: Öngyilkosok ​klubja
November 27.
Ez a történet rólunk, és nem nekünk szól. 
A nyár emlékei az első szeptemberi szellővel tovaszállnak, és helyükben nem marad más, csak az üresség. 
Hajnali öt van, egy szálloda tetőteraszán ülök egy lánnyal, akinek nem emlékszem a nevére, de azt hiszem most lesz elsőéves a suliban, ahova mar három éve járok. A fehér ingemen, és a fekete csipkés bugyiján kívül nem visel mást. Langyos pezsgőt adunk körbe, a lassan ébredező várost bámuljuk. 
A nap komótosan kúszik fel az égre, mintha ő sem várta volna ezt a napot. Vége a nyárnak… 
Gyönyörű olyan halkan mondja ezt, hogy a szavai elolvadnak a levegőben. 
Kiissza az utolsó kortyokat, hanyatt fekszik és az eget bámulja, ami fel órával ezelőtt meg csillagoktól ragyogott. 
Sohasem tudtam hogyan akarok meghalni szólal meg újra. 
Miért akarsz meghalni? 
Mert egyszer mindenkinek meg kell.
Kiadó: Művelt Nép
Oldalszám: 320


Boris Martinović: Tokiói lilaság
November 10.
Tokió, ​tavasszal. Sibuja utcáin színes emberáradat hömpölyög, Roppongi fényei lüktető táncot lejtenek, a Meguro partján a megújulás frissességével virágzik a cseresznye. Akiko mégsem a része. A lelke hónapok óta valamiféle szürke homályban, kietlen sivatagban vándorol. Akár egy szellem a létezés határán. Sem a családja, sem a legjobb barátnője nem képes áthatolni a falon, amit maga köré húzott. Csak Kakasi, a rejtélyes zenész, akivel egy alagsori jazzbárban ismerkedik meg. Lila tekintete mintha réseket találna Akiko falán, és a lilaság apránként kúszik a sötétség legmélyére, hol Kakasi trombitajátékán, hol a szavain keresztül. Története egy magának való szaké mesterről, a szerelméről, a háborúról, a kalligráfiáról, ízekről és illatokról, életről és halálról szól. 

Boris Martinović első kötete egy összetett lélektani regény, melyben mágikus módon fonódnak össze emberi sorsok, finoman árnyalt hangulatok, a valóság jelenetei és a misztikum látomásai. A helyszínek, a szereplők, a képek és a hangulat merőben japán, a szerző mégis egyedi világot alkot, mely bensőséges hangon szól az olvasóhoz.
Kiadó: Urbis
Oldalszám: 240


Réti László: Panda
November 20.
"Hétfő ​reggel volt. Megint.

Ez nem jó jel.

Már a Biblia is említi, hogy a hétfő bűn. Vagy valami ilyesmi. És én ezzel mindig is maximálisan egyetértettem.

Egyszerre azon kaptam magam, hogy a plafont bámulom, és figyelem, ahogy egy fáradt kaszáspók tétován szerencsétlenkedik a keresztben futó hajszálrepedés mentén. Ahogy néztem, mit csinál, Isten jutott az eszembe. Az, hogy ő is elcsesz dolgokat.

Most komolyan: mégis mit akarhatott ezzel a sorsüldözött fajjal? Vagy talán félrenézett egy pillanatra teremtés közben, mert csöngetett a pizzás, vagy leejtette a dugóhúzót, aztán mire megint odafigyelt, már hopp, kész is volt, és ilyen lett?

Micsoda idióta egy állat!

Mármint a pók.

De mit is keresek én a hátamon fekve a padlón?"

Ezekkel a sorokkal indul Réti László krimije, mely könnyed hangvételével, és a rendőri munka szakértő bemutatásával lebilincselő olvasmány. Remek kikapcsolódást nyújt az olvasónak, aki alvás helyett inkább Larkinnal tart majd a San Diego utcáin folyó őrült akciók során.
Kiadó: Művelt Nép
Oldalszám: 500


L. J. Wesley: Afférok
Október 25.
" – Légyszi, légyszi, légyszi 
Már legalább 10 percre ezt hallgattam, de nekem eszemben sem volt felvinni a másnaposságom egy rohadt hőlégballonra… nem hiszem, hogy jót tett volna."

Szex és alkohol… vagy alkohol és szex? Soha nem tudtam, melyik a fontosabb. Talán ti el tudjátok dönteni, ha elolvassátok a történeteimet.
Kiadó: Magánkiadás
Oldalszám: 80











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése